Op 3 april startte de internetconsultatie voor de wetswijziging onderwijshuisvesting (sluitingsdatum is 1 mei 2023). Alle belanghebbenden mogen reageren op de internetconsultatie. Ook Binnenklimaat Nederland heeft hiervoor een bijdrage geleverd. De beoogde streefdatum voor inwerkingtreding van de wetswijziging onderwijshuisvesting is 1 januari 2025.
Het wetsvoorstel bestaat uit verschillende onderdelen:
- Een verplichting voor het vaststellen van een integraal huisvestingplan (IHP) voor gemeenten en meerjarenonderhoudsplan (MJOP) voor schoolbesturen.
- Renovatie wordt een voorziening in de huisvesting waar de gemeente voor verantwoordelijk is.
- Het investeringsverbod in het primair onderwijs wordt opgeheven.
- Een zorgplicht voor het schoolbestuur voor een gezond binnenklimaat.
Vanzelfsprekend heeft onze inbreng met name betrekking op het vierde onderdeel.
Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat slechte luchtkwaliteit de cognitieve ontwikkeling van kinderen vertraagt. De gevolgen hiervan zijn fors: de effecten op leerprestaties lijken zelfs groter dan die door de coronasluitingen. Onderzoekers concluderen dat de kans op een havo/vwo-advies dertien procent lager is als de CO2-blootstelling in het semester vóór de eindtoets verdubbelt. Ook de coronapandemie heeft het belang van een gezond binnenklimaat aangetoond.
Dit wetsvoorstel en de zorgplicht voor het binnenklimaat zijn belangrijke stappen om dat in de praktijk te bevorderen. Daarbij zijn echter wel de volgende punten van belang:
1. Stel de juiste eisen aan het binnenklimaat in de vorm van een resultaatverplichting.
2. Zorg voor een integrale aanpak bij verbouwing.
3. Zorg dat scholen de middelen hebben om aan de eisen te voldoen.
De conclusie van Binnenklimaat Nederland
Maak budgetten vrij vanuit de NPO-gelden met subsidie voor de aanleg van duurzame mechanische ventilatiesystemen bij gebouwen die jonger zijn dan 40 jaar. Stimuleer systemen die bijdragen aan een integrale benadering van duurzaamheid, comfort en gezondheid. Systemen met koude- of warmteterugwinning en/of met CO2-vraagsturing. Maak ook budgetten vrij voor monitoringssystemen en verbindt dat aan duidelijke prestatievoorwaarden (automatische monitoring en functioneel systeem voor aflezing, CO2- en fijnstof-, temperatuurmetingen, etc.).
Binnenklimaat Nederland is de branchevereniging die ruim 90% van de markt van fabrikanten, leveranciers en dienstverleners op het gebied van binnenklimaattechnologie vertegenwoordigt. Een gezond binnenklimaat in het onderwijs is een speerpunt van de vereniging vanwege het maatschappelijk belang.