Het CDA in de Tweede Kamer wil van het kabinet weten hoe het kan dat de luchtkwaliteit op veel scholen niet in orde is, terwijl daar wel in is geïnvesteerd.

Download hier de brief, welke door de VLA aan het de CDA-fractie in de Tweede Kamer is verstuurd naar aanleiding van de uitspraken van de Kamerleden.

De lucht in klaslokalen is nog steeds ongezond, ondanks de ruim 250 miljoen euro aan investeringen van het Ministerie van Onderwijs. Dat zeggen controleurs en experts in de sector, op de dag dat de eerste scholen beginnen aan een nieuw schooljaar.

“De eerste school in Nederland die goed is, moet ik nog tegenkomen”, zegt Frans Rasenberg, adviseur op het gebied van luchtkwaliteit in gebouwen. Hij controleerde de luchtkwaliteit in honderden scholen. “Ik heb zelfs een keer in Leiden meegemaakt dat de huisdokter belde: ‘Ik heb nu al veertig kinderen met aspirines. Zou je voor ons even willen meten wat er aan de school aan de hand is?’ Dat was gewoon schrikbarend slecht.”

Rendement
Het ministerie van Onderwijs investeerde ruim 250 miljoen euro in de verbetering van schoolgebouwen, waarbij ook de binnenlucht in de lokalen van de ongeveer 10.000 schoolgebouwen in ons land schoner moest worden. Maar dat geld wordt volgens Rasenberg maar al te vaak besteed aan verkeerde installaties. “In de nieuwbouwscholen is vloerverwarming, het modernste van het modernste, er staat zelfs een Rolls-Royce op het dak qua luchtbehandelingskast. Nou, het rendement van zo’n installatie is nog geen tien procent. En dan spreek ik het nog positief uit. De meeste installaties halen de vijf procent nog niet eens.”

Rasenberg kent voorbeelden van miljoenen kostende luchtinstallaties op schooldaken, terwijl daar uiteindelijk toch maar de ramen worden opengezet omdat het niet uit te houden is. Soms blijkt een luchtinstallatie ongeschikt voor een schoolgebouw.

Toch lijken scholen zich niet altijd bewust van het probleem. Het aantal verkochte CO2-meters is sterk gedaald. Ook meetexperts krijgen van scholen nog maar zelden een opdracht.

“Het is een inmiddels bekend probleem, een bijna geaccepteerd probleem”, zegt Frits Wolters van het vakblad Schoolfacilities. “Het lijkt wel window-dressing. We doen net alsof, maar er gebeurt niet echt wat.”

Reactie CDA
Kamerlid Michel Rog (CDA) zegt “geschokt” te zijn. Hij benadrukt dat het juist de bedoeling was dat met een deel van het extra geld van het kabinet CO2-meters zouden worden aangeschaft. Hij wil dan ook dat de minister onderzoekt in hoeverre dit gebeurd is, en wat er verder is gebeurd met geld dat bestemd was voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. “Dat is een belofte geweest van het kabinet.”

Rog vindt een gezond luchtklimaat in scholen van groot belang. “Uiteindelijk moeten ook je hersens kunnen functioneren. Dat kan alleen wanneer de lucht van goede kwaliteit is.”

Bron: BNR