Onze vijf pilaren

We zetten ons als branchevereniging samen met onze leden in om een gezond binnenklimaat te realiseren. Dat doen we door verschillende activiteiten vanuit focusgroepen op te zetten en door samenwerking te zoeken met andere partijen in de branche. We bundelen kennis en expertise, en werken samen aan de realisatie van onze missie. We denken en doen mee met de invulling van bijvoorbeeld bestekdocumenten en wetgeving, maar we zijn ook initiatiefnemer van online platforms waar onze leden informatie met elkaar kunnen delen. Onze kernactiviteiten bestaan uit vijf pilaren:

  • 1) Onderzoek en innovatie

    We maken een gezond binnenklimaat tastbaar voor iedereen door onderzoek en innovatieve oplossingen te initiëren, te ondersteunen en toegankelijk te maken. We werken samen met partners om grensverleggende inzichten te ontdekken. Daarmee kunnen technologieën worden ontwikkeld die direct bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van het binnenklimaat en duurzaamheid.

  • 2) Regelgeving en kwaliteit

    We zetten ons in voor een gezond en comfortabel binnenklimaat via erkende kwaliteitsstandaarden en regelgeving. We werken aan nationale en Europese regelgeving die prestatie-eisen voor binnenklimaat bevatten en we zorgen ervoor dat deze breed worden toegepast in de markt.

    Ons doel is om via tools en (markt)standaarden de kwaliteit en duurzaamheid van binnenklimaatsystemen te waarborgen, waarbij we een centrale rol spelen in de ontwikkeling van relevante, technische normen.

  • 3) Onderwijs en arbeidsmarkt

    We verhogen het kennisniveau van professionals in de binnenklimaatsector door met verschillende partijen samen te werken zodat de kwaliteit van binnenklimaat op lange termijn gewaarborgd blijft. Daarnaast zetten we in op het stimuleren van nieuwe instroom en zij-instroom van personeel in de binnenklimaatsector, om te zorgen voor een continue aanwas van goed opgeleide professionals in de markt.

  • 4) Belangenbehartiging en Partnerships

    We streven ernaar dat een gezond binnenklimaat door de overheid wordt erkend als een onmisbaar onderdeel van een duurzame en gezonde leefomgeving. Dit betekent dat het waarborgen van een optimaal binnenklimaat niet alleen een voorwaarde wordt voor het welzijn van gebruikers, maar ook een fundament vormt voor toekomstbestendig bouwen. Het binnenklimaat moet een integraal onderdeel zijn van alle duurzaamheidsnormen en wet- en regelgeving, zodat elk gebouw voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van gezondheid, comfort en energie-efficiëntie. Dit doen wij door het behartigen van deze belangen bij de overheid en andere belangrijke instanties.

  • 5) Communicatie en bewustwording

    Een gezond binnenklimaat zou net als sporten, slaap en voeding gezien moeten worden als een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl. We zetten initiatieven op om mensen bewuster te maken van het belang van een gezond binnenklimaat. Wij communiceren als verbindende autoriteit met leden, stakeholders, de overheid en professionals over onder andere gebouwtechnologie in het algemeen en in het bijzonder het binnenklimaat.

    Onze partnerplatformen Kenniscentrum Binnenklimaattechniek en Gezond Binnen helpen bij deze communicatie en bewustwording. Gezond Binnen streeft ernaar om consumenten bewuster te maken van het belang van een gezond binnenklimaat. Kenniscentrum Binnenklimaat techniek is een technisch platform voor gezonde en duurzame gebouwen voor professionals.

Samenwerkingen

We hebben verschillende samenwerkingen. Zo zijn we partner van het platform Gezond Binnen en van Kenniscentrum Binnenklimaattechniek. Ook zijn we betrokken bij samenwerkingen met opleidingscentra, overheidsprogramma’s en andere partijen in de branche. Hierbij is het doel om het binnenklimaat te verbeteren en waarde te leveren voor alle partijen in de branche.

Gezond Binnen

Samen met een aantal partners hebben we het platform Gezond Binnen gelanceerd. Doelgroep van dit platform zijn consumenten die op een toegankelijke en praktische manier tips en informatie krijgen over een gezond binnenklimaat. Waar moet je bijvoorbeeld op letten bij de ventilatie in je huis? Wat zijn de veroorzakers van ongezonde binnenlucht? Het antwoord op deze en andere vragen vind je op het platform.

Kenniscentrum Binnenklimaattechniek

Voor alle professionals die te maken hebben met klimaatinstallaties, is Kenniscentrum Binnenklimaattechniek dé digitale plek om kennis te halen én te brengen. Op dit online platform vind je richtlijnen en praktische hulpmiddelen en krijg je inzicht in de nieuwste systemen en technieken. Met Kenniscentrum Binnenklimaattechniek brengen we leden, specialisten en partners bij elkaar zodat we alle informatie kunnen bundelen.

Feedback