Wie wij zijn

Binnenklimaat Nederland zet zich als ambitieuze en actieve vereniging in om een gezond binnenklimaat te realiseren. Onze aangesloten leden zijn fabrikanten, leveranciers en dienstverlenende organisaties op het gebied van binnenklimaattechnologie, -sturing en -monitoring.

Onze leden zijn actief binnen alle sectoren, waaronder: wonen, werken, leren, verzorgen en recreëren. Samen zetten we ons in voor een gezond binnenklimaat overal, altijd én voor iedereen.

BestuurBureau

  • Een Innovatieve Koploper

    We zijn een toonaangevende brancheorganisatie die zich inzet voor een gezond en duurzaam binnenklimaat. We blijven ons positioneren als een pionier binnen de gebouwde omgeving. Met een duidelijke visie en innovatieve aanpak zijn we in 2021 onderscheiden met de prestigieuze DNA Award als de meest innovatieve en vooruitstrevende stichting of vereniging van Nederland.

  • DNA Award: Een Erkenning van Vooruitgang

    De DNA Award is een jaarlijks uitgereikte prijs die organisaties erkent die zich onderscheiden door innovatieve strategieën, vooruitstrevend leiderschap en impactvolle resultaten. De jury prees onze vereniging om onze toekomstgerichte aanpak en het vermogen om complexe vraagstukken binnen de sector aan te pakken, waaronder:

    • Het stimuleren van duurzame bouwpraktijken;
    • Het opzetten van het Binnenklimaatlabel, een toonaangevend certificaat dat gezondheid en duurzaamheid van gebouwen borgt;
    • Innovaties op het gebied van kennisdeling, zoals het platform Gezond Binnen.
  • Innovatie en Vereniging 4.0

    De DNA Award versterkte onze ambitie om onze leden nog beter te ondersteunen in een veranderende wereld. Sindsdien hebben we grote stappen gezet richting Vereniging 4.0, een nieuw organisatiemodel gericht op digitalisering, samenwerking en flexibiliteit. Enkele voorbeelden:

    • Data-gedreven tools: Leden hebben toegang tot real-time informatie via geavanceerde digitale platforms.
    • Decentrale samenwerking: Focusgroepen zoals de Focusgroep Ventilatietechniek krijgen meer autonomie, wat leidt tot snellere innovatie en directe betrokkenheid.
    • AI-toepassingen: Binnen het platform Gezond Binnen worden AI-tools ingezet om kennis en inzichten direct toepasbaar te maken.
  • Vooruitstrevend, ook in de toekomst

    Met de onderscheiding en onze transitie naar Vereniging 4.0 blijven we een voorbeeld voor andere verenigingen. De erkenning in 2021 was een belangrijk moment, maar onze ontwikkeling en ons werk stoppen niet. We blijven onze missie nastreven. Samen met onze partners en leden zijn we klaar om nieuwe uitdagingen aan te gaan en onze rol als koploper verder te versterken.

Inhoudsopgave

    Onze Missie

    Het realiseren van een gezond binnenklimaat in een duurzame omgeving

    Onze Visie

    De gebouwde omgeving wordt energiezuiniger en luchtdichter. Daarbij zijn we 90% van onze tijd binnen (European Environment Agency, 2013). Dit maakt dat een gezond binnenklimaat belangrijker is dan ooit. Wij geloven dat het vergroten van bewustwording in combinatie met de juiste toepassing van technologie het antwoord is om terug te keren naar een gezond binnenklimaat, altijd en overal, voor iedereen.

    Wij streven naar een toekomst waar alle gebouwen gezond en comfortabel zijn. Dit doen wij door technologische innovaties te bevorderen, techniek goed toe te passen en data te ontsluiten om prestaties te monitoren.

    Bron: European Environment Agency. (2013). EMA Signalen 2013: Bij elke ademhaling – Het verbeteren van de luchtkwaliteit in Europa. EEA Europa. Bron link

    Why

    Samen zetten we ons in voor een gezond en comfortabel binnenklimaat; overal, altijd én voor iedereen. Met gezonde gebouwen dragen we zorg voor een betere gezondheid, vitaliteit en productiviteit.

    How

    Door op duurzame wijze het binnenklimaat te verversen, koelen, verwarmen, meten en borgen.

    What

    • Communicatie en bewustwording
    • Belangenbehartiging en partnerships
    • Onderwijs en arbeidsmarkt
    • Onderzoek en innovatie
    • Regelgeving en kwaliteit

    Kernwaarden

    • Maatschappelijk betrokken
    • Deskundig
    • Slagvaardig
    • Vernieuwend

    Strategie

    De binnenklimaatsector verandert snel en vernieuwt, waarbij samenwerking en technologische integratie centraal staan. Bedrijven slaan vaker de handen ineen om hun positie te versterken en in te spelen op de groeiende vraag naar totaaloplossingen, waarbij ze profiteren van schaalvergroting. Dit heeft geleid tot strategische fusies en overnames, wat de concurrentiedruk in de sector vergroot maar ook nieuwe mogelijkheden schept voor synergiën en innovatie.

    Tegelijkertijd is er een duidelijke verschuiving naar geïntegreerde technologieën binnen de gebouwde omgeving. Slimme technologieën zoals Internet of Things (IoT), machine learning en kunstmatige intelligentie worden steeds meer toegepast in binnenklimaatsystemen. Hierdoor kunnen systemen niet alleen worden geoptimaliseerd op basis van realtime data, maar kan ook beter worden voldaan aan de eisen voor energie-efficiëntie, gezondheid en comfort. Deze technologische ontwikkelingen leiden tot een sterke verwevenheid tussen verschillende vakgebieden, zoals gebouwbeheer, energieoplossingen en digitalisering.

    Om deze technologische veranderingen effectief te benutten, is samenwerking met andere branches binnen de gebouwde omgeving onmisbaar. We moeten strategische allianties aangaan met andere sectoren zoals elektrotechniek, watermanagement en energiebeheer om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen die tegemoetkomen aan de behoefte aan duurzame en slimme gebouwen. Samenwerking binnen de bredere gebouwtechnologiesector is essentieel om de doelen van een gezond en duurzaam binnenklimaat te realiseren, waarbij elke sector zijn eigen expertise inbrengt en samenwerkt aan systeemoplossingen op gebouw- en wijkniveau.
    Deze trends dwingen de binnenklimaatsector niet alleen om op technologisch gebied samen te werken, maar ook om op beleidsniveau gezamenlijk op te trekken met partners en stakeholders. Het is cruciaal om een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen die gericht is op innovatie, standaardisatie en kennisdeling.

    In de komende jaren spelen we als vereniging een sleutelrol in het stimuleren van deze samenwerkingsverbanden en het bevorderen van kennisuitwisseling tussen sectoren. Door actief in te zetten op cross-sectorale initiatieven en het ontwikkelen van gezamenlijke standaarden, kunnen we gezamenlijk de uitdagingen van de toekomst aangaan en werken aan een gebouwde omgeving die klaar is voor de eisen van de 21e eeuw.

    Focusgroepen

    Onze focusgroepen bestaan uit leden die gespecialiseerd zijn in specifieke producten, systemen of diensten. Ze zijn essentieel in de uitvoering van de gezamenlijke missie om een gezond binnenklimaat te realiseren in gebouwen. Wat doen onze focusgroepen onder andere:

    • Het ontwikkelen van (web)tools, praktijkrichtlijnen of kennispublicaties;
    • Adviseren over ontwikkelingen in normeringen, wetten en regelgeving;
    • Het spiegelen van Europese ontwikkelingen met de projecten en activiteiten in Nederland.

    De kracht van de focusgroepen is de collectieve inzet en het draagvlak voor al hun activiteiten. Er zijn zeven focusgroepen actief, die georganiseerd zijn op basis van het FODAR-Principe (Functie, Opwekking, Distributie, Afgifte en Regeling).

    Ook deelnemen in een focusgroep?

    Samen werken we aan een gezond binnenklimaat voor iedereen. Ben jij als bedrijf geïnteresseerd om deel te nemen aan een focusgroep? Laat het ons weten.

    • Binnenklimaat Inspectie & Advies

      Een gezond binnenklimaat begint altijd met een goed advies. Belangrijk is dat dit advies 100% onafhankelijk is en dat is precies waar de focusgroep Binnenklimaat Inspectie & Advies zich op richt. De belangrijkste onderzoeks- en adviesbureaus van Nederland zijn daarom als lid aangesloten bij deze focusgroep. De bureaus hebben een uniform meetprotocol voor microbiologisch luchtonderzoek ontwikkeld. Het meetprotocol geeft praktisch en onafhankelijk advies over oplossingen die de kwaliteit van het binnenmilieu kunnen verbeteren.

    • Luchtbehandelingskasten

      Een luchtbehandelingskast (LBK) is het hart van een centraal luchtbehandelingssysteem. De Focusgroep Luchtbehandelingskasten is gespecialiseerd in kwalitatief hoogwaardige en energie-efficiënte LBK’s voor een gezond binnenklimaat. De focusgroep houdt zich onder andere bezig met normeringen voor binnenklimaat, energie-efficiëntie, normalisatie, wet- en regelgeving, het ontwikkelen van tools en praktijkrichtlijnen, en samenwerking met de Europese koepel Eurovent.

    • Luchtdistributie

      De leden van Focusgroep Luchtdistributie zijn gespecialiseerd in alles wat ervoor nodig is om lucht vanuit de opwekker (luchtbehandelingskast) een bepaalde ruimte in te krijgen. Denk aan luchtkanalen, verdeelsystemen, kleppen etc. De focusgroep houdt zich bezig met kwaliteitseisen en normering van luchtdistributiesystemen.

    • Luchtfilters

      Luchtfiltratie is essentieel voor het borgen van een gezonde binnenlucht kwaliteit. De focusgroep Luchtfilters bestaat uit leden die gespecialiseerd zijn in het filteren van ongezonde deeltjes en gassen uit de buitenlucht. De focusgroep richt zich op de bewustwording van het belang van luchtfiltratie, kwaliteitseisen van luchtfilters, de juiste voorlichting over de toepassing van luchtfilters en samenwerking met Europese koepel Eurovent. De kennis is gevat in de publicatie Specificatie Luchtfilters voor Luchtbehandelingssystemen. Deze publicatie is een richtlijn die de gebruiker, installateur, OEM, adviseur en leverancier wijst op het belang van een juiste keuze van luchtfilters. Een goed geselecteerde luchtfilter levert binnenlucht van kwaliteit, maar is ook van groot belang voor de energie-efficiëntie van de luchtbehandeling.

    • Luchtgordijnen

      De leden van Focusgroep Luchtgordijnen zijn gespecialiseerd in luchtgordijnen. Luchtgordijnen zijn energiebesparende maatregelen die een klimaatscheiding creëren met een luchtstroom. Zo is maatregel 46 van het Urgenda “54 maatregelen plan” in samenspraak met de focusgroep tot stand gekomen en heeft de focusgroep samen met TNO de rekentool Energiebesparing Luchtgordijnen ontwikkeld op basis van ISSO110.

    • Luchtreinigingstechnieken

      We geloven in het verenigen om de stand van kennis rondom een thema te kunnen bevorderen en een kwaliteitssysteem te ontwikkelen. Zo is de Focusgroep Luchtreinigingstechnieken, onze jongste focusgroep, gespecialiseerd in diverse luchtreinigingstechnieken. De focusgroep zet zich in om kennis rondom diverse technieken en richtlijnen te ontwikkelen voor kwalitatieve luchtreinigingstechnieken.

    • Nederlands Verbond Reinigingsspecialisten Luchtbehandelingssystemen (NVRL)

      Samen met TNO heeft de focusgroep Nederlands Verbond Reinigingsspecialisten Luchtbehandelingssystemen (NVRL) een keurmerk ontwikkeld voor het reinigen van luchtbehandelingssystemen. Bedrijven die het NVRL-keur dragen zijn specialisten in het reinigen van deze systemen. Doe je zaken met een NVRL-specialist, dan ben je verzekerd van de juiste kennis en kwaliteit. Het NVRL-keur kan alleen door erkende NVRL-specialisten worden afgegeven.

    • Ventilatiebeheer

      De focusgroep Ventilatiebeheer bestaat uit erkende ventilatiespecialisten die zich richten op veel verschillende onderwerpen binnen de installatie en beheerwereld, wat kennisdeling binnen de sector bevordert. Een deel van de ventilatiespecialisten in deze groep houdt zich bezig met het ventilatiekeurmerk. Naast het ventilatiekeurmerk behandelt de focusgroep ook bredere thema’s zoals regelgeving, technologische ontwikkelingen en kwaliteitsnormen. Hiermee kunnen zowel keurmerkhouders als niet-keurmerkhouders gezamenlijk werken aan verbetering en innovatie in de sector.

    Feedback