Vanaf 4 januari 2021 is de Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) beschikbaar. Met deze uitkering krijgen gemeenten de kans om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen gezonder te maken. De uitkering helpt om 30% van de verbouwingskosten voor luchtbehandeling te bekostigen. Als Binnenklimaat Nederland zijn we blij dat de context van de Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) eindelijk bekend gemaakt is!
We zijn verheugd om te lezen dat er in elk geval noodzakelijke en energiezuinige maatregelen getroffen moeten worden om het binnenklimaat te verbeteren en dat er verwezen wordt naar de ventilatie eisen zoals vermeld in het PvE Frisse Scholen. Met name voor schoolgebouwen voor 2012 biedt het de mogelijkheid om beduidend beter te gaan ventileren dan de norm in het bouwbesluit.
Voor wie is de regeling?
Gemeenten vragen deze regeling aan voor het verbeteren van het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen in het primair onderwijs en voortgezet onderwijs. Het schoolgebouw moet mede of uitsluitend worden gebruikt door een school die het Rijk bekostigt. De SUVIS kan alleen gebruikt worden voor het deel van het gebouw waar de school zit. In de regeling staan een paar uitzonderingen die niet voor deze regeling in aanmerking komen, zoals verticale scholengemeenschappen en agrarische opleidingscentra. Kijk de SUVIS-regeling hierop na.
Wat zijn de subsidie-eisen?
Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten ventilatiesystemen na aanpassing voldoen aan de volgende eisen:
- Een luchtverversingscapaciteit van ten minste 6 dm3/s per persoon of een CO2-concentratie van maximaal 1.200 ppm, in schoolgebouwen die zijn gebouwd vóór 1 april 2012 of op grond van een bouwvergunning die is aangevraagd vóór 1 april 2012.
- Een luchtverversingscapaciteit van ten minste 8,5 dm3/s per persoon of een CO2-concentratie van maximaal 950 ppm, in schoolgebouwen die zijn gebouwd vanaf 1 april 2012.
- Schoolgebouwen moeten voorzien worden van kooldioxidemeters in iedere klaslokaal.
- Er moet een energieregistratie- en bewakingssysteem zijn met rapportagefunctie per dag, week en jaar.
De aanpassingen moeten starten tussen 1 oktober 2020 en 1 januari 2022. Op uiterlijk 31 december 2023 moet het project afgerond zijn.
Hoe vraag je de subsidie aan?
Een aanvraag voor deze uitkering moet niet via de schoolbesturen, maar door de gemeenten zelf worden ingediend. Dit kan middels het aanvraagformulier op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De minister verdeelt het beschikbare bedrag op volgorde van dag van binnenkomst van de aanvragen. Wanneer het plafond van de eerste 100 miljoen is bereikt zal er een mededeling worden geplaatst in de Staatscourant.
Lees hier meer over de subsidie, de eisen en het budget dat je kunt aanvragen.