Minister Klink heeft begin dit jaar met eigen ogen Binnenklimaat Nederland-oplossing voor het rookprobleem in de horeca kunnen aanschouwen.
De inmiddels demissionaire bewindsman was zo enthousiast over deze momenteel best denkbare oplossing dat hij heeft toegezegd Binnenklimaat Nederland-oplossing een wettelijk kader te geven. ‘Dit is een enorme stap vooruit. Het verbeteren van het binnenklimaat is immers het hart van Binnenklimaat Nederland- missie’, verduidelijkt Gertjan Middendorf als voorzitter van de Technische Commissie van de Kring LBK. Het probleem is dat in de huidige horeca vaak geen plaats is voor een aparte rookruimte. Als die plaats er wel is, dan nog ontsnapt er bij het openen of openhouden van de deur rook naar het rookvrije deel. De rookbelasting in de praktijk is aanzienlijk. Middendorf vertelt dat de Binnenklimaat Nederland vanuit die optiek is gaan denken om de totale horecaruimte van verdringingsventilatie te voorzien. ‘Uiteindelijk levert dit een resultaat op van de verbetering van de luchtkwaliteit met een factor 20.
Kroeg nagebouwd
Om Binnenklimaat Nederland-oplossing in de praktijk te testen, is begin dit jaar onder leiding van Rick Bruins in het laboratorium van Binnenklimaat Nederland-lid J.E. StorkAir in Zwolle een kleine kroeg gebouwd met verdringingsventilatie, een luchtkwaliteitsmeter en een luchtgordijn. ‘Tijdens het bezoek van de minister is er met enkele vrijwilligers het nodige gerookt , terwijl de verdringingsventilatie nog uit stond. Al vrij snel werd een slechte luchtkwaliteit gemeten. Vervolgens werd de ventilatie ingeschakeld waarna de luchtkwaliteit enorm verbeterde. De minister was werkelijk razend enthousiast over deze Binnenklimaat Nederland-oplossing voor het rookprobleem in de horeca. In een later stadium hebben we de demonstratie herhaald voor TNO, RIVM en de VWA. In het lopende VROM-onderzoek hebben TNO en RIVM de uitkomsten van Binnenklimaat Nederland-oplossing meegnomen. Binnenklimaat Nederland neemt dan ook deel aan de klankbordgroep voor dit onderzoek, waarvan het eindrapport in mei wordt verwacht’, aldus Middendorf.
Verdringingsventilatie versus mengventilatie
Bij verdringingsventilatie wordt koele lucht met lage snelheid in de leefzone gebracht. De klanten staan als het ware in een bad met koele lucht en de sigarettenrook stijgt op en wordt direct afgevoerd. De ingeademde lucht is op deze manier zo schoon mogelijk. Bij mengventilatie gaat dit veel minder goed , omdat je de rook wel verdunt maar ook mengt. Middendorf: ‘Op basis van bestaande onderzoeken door Etheridge & Sandberg is goed te voorspellen dat verdringingsventilatie met afstand de beste methode is. Met luchthoeveelheden van 100 m3/h per persoon is een verbetering van de luchtkwaliteit met een factor 20 haalbaar. Voor het scheiden van zones in een horeca gelegenheid is een luchtgordijn in de praktijk een betere oplossing dan een deur.’
Bewaken luchtkwaliteit
Om de luchtkwaliteit ook daadwerkelijk te bewaken is gekozen voor een luchtkwaliteitsmeter die meet in decipol (zie foto). Deze meter reageert niet alleen op sigarettenrook, maar ook op andere verontreinigingen als zweet en natte jassen die wasemen. Middendorf zegt dat door de luchtkwaliteit te meten, de hoeveelheid ventilatie kan worden gestuurd, zodat niet onnodig energie wordt verbruikt. ‘Door te meten in de eenheid decipol kan de luchtkwaliteit ook eenvoudig worden gehandhaafd door de overheid.’